CEPOS: Løngevinst ved 212 forskellige faglige uddannelser

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS-analyse beregner hvad en person kan forventes at tjene om året i alderen 18-64 år ved at tage en af 212 forskellige faglige uddannelser. Beregningerne er udført af CEPOS på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre.

CEPOS udsender i dag en analyse, hvor det beregnes, hvad en person kan forventes at tjene om året i alderen 18-64 år ved at tage en af 212 forskellige faglige uddannelser. Beregningerne er udført af CEPOS på baggrund af Danmarks Statistiks personregistre.

”I gennemsnit giver de faglærte uddannelser anledning til en forventet årsindkomst på 388.000 kr.  Hvis man ikke fuldfører andre uddannelser end folkeskolen, kan man forvente at tjene 345.000 kr. årligt. Helt i top ligger lufthavnsoperatør med en forventet gennemsnitlig indkomst før skat på 536.000 kr., svarende til en gevinst på 56 pct. i forhold til en folkeskoleuddannelse. Derefter kommer uddannelsen til film- og tv-assistent og finansuddannelsen med en forventet gennemsnitsindkomst på hhv.  518.000 kr. og 505.000 kr. Andre uddannelser i top 20 er bl.a. nogle chaufføruddannelser, herunder tankbilchauffør, ambulancechauffør og lokomotivfører”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”I debatten fremhæves det ofte, at der mangler praktikpladser. Udfordringen er derfor at skaffe flere praktikpladser. I den forbindelse er det værd at bemærke, at elevlønningerne i Danmark er ca. dobbelt så høje som i Tyskland, Østrig og Schweiz. Vismændene har i en rapport fra 2014 vurderet, at en reduktion i elevlønningerne på 1 pct. vil øge antallet af elevpladser med 1 pct. Det svarer til, at en reduktion i lønomkostningerne med 5 kr. i timen på sigt vil øge antallet af elevpladser med ca. 2.200 kr. om året. Det har været fremme i debatten, at man kan finansiere øgede lønsubsidier til lærlinge ved at øge AUB-bidraget, der er en skat på ca. 2.800 kr. pr. lønmodtager i en virksomhed. Det vil på kort sigt belaste virksomhedernes omkostninger og på længere sigt føre til lavere lønninger. Det vil desuden have en svagt negativ effekt på beskæftigelsen”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 762,2 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 762,2 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør