2 ud af 3 danskere ønsker, at privathospitalerne skal forblive en del af sundhedssystemet

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

Den store efterspørgsel efter sundhedsydelser sætter det danske sundhedsvæsen under pres og øger behovet for at sikre, at borgerne får mest mulig sundhed for pengene. En oplagt måde at sikre mere sundhed for pengene er i højere grad at invitere privathospitalerne indenfor i sundhedsvæsenet. Erfaringer fra regionerne viser nemlig, at der er store besparelser, når de via udbud sender patienter videre til privathospitalerne. Men det strider mod sundhedsminister Astrid Krags (SF) vision. Hun drømmer nemlig om et sundhedsvæsen uden privathospitaler. 66 pct. af danskerne deler dog ikke Astrid Krags drøm. Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Norstat har foretaget for den borgerlig-liberale tænketank CEPOS. 
 
”Det er tydeligt, at vælgerne underkender Astrid Krags oprindelige vision om et sundhedsvæsen uden privathospitaler. Hele 2 ud af 3 danskere er nemlig uenige med sundhedsministeren, og det er ganske logisk. For både danske og udenlandske erfaringer tyder på, at privathospitalerne kan være med til at sikre et effektivt sundhedsvæsen, hvor vi får bedre og mere sundhed for skattekronerne”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.
 
”Jeg har hele tiden undret mig over Astrid Krags udmelding. For mine undersøgelser af privathospitalernes udbudstakster viser, at behandlinger udført på privathospitaler i gennemsnit udføres til ca. 48 pct. af DRG-taksten, dvs. til en takst der ligger på ca. halvdelen af, hvad taksten er for en tilsvarende behandling på et gennemsnitligt offentligt hospital. Desuden melder flere regioner om store besparelser ved at sende behandlinger ud til privathospitalerne via udbud. Og det taler snarere for et sundhedsvæsen med flere privathospitaler end med færre”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.
 
”Jeg så gerne sundhedsministeren melde ud, at der i det danske sundhedsvæsen altid er plads til de privathospitaler, der er billigere og bedre end de offentlige hospitaler. Ministeren bør udelukkende være interesseret i at sikre borgerne de bedste sundhedsbehandlinger – uanset hvem der så udfører dem. Mine beregninger viser, at hvis privathospitalernes samlede markedsandel øges med f.eks. 10 procentpoint, vil den offentlige sektor som overslag kunne spare 3 mia. kr. svarende til pleje fra 6000 ekstra sygeplejersker årligt”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 416,9 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mia Amalie Holstein

    Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 416,9 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mia Amalie Holstein

    Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS