Lille udbredelse af præstationsafhængig løn i den offentlige sektor

Type:ABCepos
Table of contents×

Table of contents

Table of contents

I den private sektor er der generelt gode erfaringer med at aflønne efter præstationer. Det kan bidrage til at øge både produktivitet, medarbejdertilfredshed og motivation. Desuden kan præstationsafhængig løn medvirke til at nedbringe sygefraværetDer henvises til Produktivitetskommissionen, analyserapport 3, afsnit 5.3 for en gennemgang af den videnskabelige litteratur på området. .

I den offentlige sektor er præstationsafhængig løn langt mindre udbredt. Ifølge Produktivitetskommission udmøntes størstedelen af de offentlige lønkroner centralt, dvs. uafhængigt af den enkeltes præstationer.

Der er langt mindre lønspredning for offentligt ansatte sammenlignet med ansatte i den private sektor for sammenligneligt arbejde, jf. figuren. Det understreger, at der i den offentlige sektor i meget ringere grad end i den private sektor aflønnes efter præstationer eller forskelle i produktivitet.

Den mindre sammenhæng mellem løn og produktivitet for offentligt ansatte, indebærer et begrænset økonomisk incitament til at yde en ekstra indsats.

Links: Læs mere: Kap. 6 i bog ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” af Martin Ågerup udgivet på Peoples’ Press.

Footnotes

  Tags

  Share this page

  Authors

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  Martin Ågerup

  Direktør

  +45 33 45 60 40

  martin@cepos.dk

  Share this page

  Authors

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  Martin Ågerup

  Direktør

  +45 33 45 60 40

  martin@cepos.dk