Notat: DK har den 5. højeste produktivitet i OECD (Højere end USA) og den 6. laveste arbejdsindsats i timer

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS udsender i dag en analyse, hvor produktiviteten og beskæftigelsen sammenlignes i de 35 OECD-lande. Det fremgår, at Danmark har den 5. højeste produktivitet (lidt over niveauet i USA). Derimod har Danmark den 6. laveste arbejdsindsats målt i arbejdstimer pr. indbygger. Blandt de 10 rigeste lande har Danmark den laveste arbejdsindsats.

”Danmarks Statistiks seneste revision af nationalregnskabet opjusterer BNP med 3½ pct. i 2015 og produktiviteten med godt 5 pct. Opjusteringen bidrager til, at niveauet på produktiviteten kommer op på en 5. plads, dvs. lidt over niveauet i USA. Produktiviteten ligger også over niveauet i Schweiz”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Ser man på arbejdsindsatsen (målt ved arbejdstimer pr. indbygger), så ligger vi 6. lavest ud af de 35 OECD-lande. Ser man på de 10 rigeste OECD-lande, så har vi den laveste arbejdsindsats pr. indbygger. Der er derfor fortsat et stort potentiale for at øge beskæftigelsen via reformer af efterløn, dagpenge og skattesystem. Der er derfor ingen grund til at droppe ideen om nye arbejdsmarkedsreformer, som en del økonomer har anbefalet”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Selvom niveauet for produktiviteten er relativt højt, så bemærkes det, at Danmark i lighed med de fleste andre OECD-lande har haft en nedgang i produktivitetsvæksten. I perioden 1970-2000 lå væksten i Danmark på 2,7 pct. årligt inklusiv bytteforholdsforbedringer, mens den i perioden 2000-2015 har udgjort 1,2 pct. årligt. Desuden forventer Finansministeriet en svag økonomisk vækst i BNP på kun 1,5 pct. årligt frem mod 2030. Der er derfor al mulig grund til at øge produktiviteten via nye reformer. Det kan eksempelvis ske via lavere selskabsskat samt deregulering af f.eks. taxibranchen og planloven. En deregulering af planloven kan øge konkurrencen indenfor detailhandlen ved at tillade hypermarkeder (meget store supermarkeder på typisk 10-30.000 m2).” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 1,0 MB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør

    Jørgen Sloth

    Cheføkonom

    +45 61 66 27 98

    jorgen@cepos.dk

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 1,0 MB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør

    Jørgen Sloth

    Cheføkonom

    +45 61 66 27 98

    jorgen@cepos.dk